Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A koleszterindogma
  2013-02-21 21:32:00, csütörtök
 
  A koleszterindogma

,,A koleszterin rossz, mert agy vérzést és infarktust okoz, ha tartósan magas". Ez a tan már évtizedek óta ott van minden orvos és laikus fejében. De vajon tényleg annyira bűnös a koleszterin?






Arról, hogy erre a kérdésre nem a válasz, talán már az Olvasók közül is sokan hallottak.

Koleszterin a szervezetben is keletkezik, és számos lét fontos feladata van, például:

A sejt membránok egyik legfőbb alkotója -- nélküle a sejtek rugalmatlanná, törékennyé, sérülékennyé válnának.
A hormonok (szteroidok, ösztrogén, progeszteron, tesztoszteron, DHEA...) termeléséhez is nélkülözhetetlenek.
Az ideg rostok burkában szigetelő anyagként működik.
A májban epe savakká alakul, az epével a vékonybélbe jut és segíti a zsírok lebontását.
A zsírban oldódó vitaminok (A, D, E, K) és hormonok raktározásáért is felelős.
Ezért ha tartósan alacsony szinten van, akkor a felsorolt funkciók is romlanak. Egyes kutatások szerint a koleszterin 3,5 mmol/l alatti szintje hosszabb idő után a daganatos betegségek kialakulásának is kedvez.

Az elmúlt évtizedekben igen nagy nyereséget termelő ipar ág fejlődött ki a koleszterin dogma köré: a gyógyszer iparban a vérzsírcsökkentők, az élelmiszer iparban a ,,light" termékek, mindenféle diétás ételek, margarinok...

Időközben azonban már a laikusoknak is kiderült, hogy a tudománynak sikerül mindig azt bizonyítani az aktuális vizsgálatokkal, amit éppen bizonyítani akar. A koleszterin csökkentők ma a világon a legnagyobb mennyiségben eladott szerré váltak, így a dogma fenntartása óriási gazdasági érdek.

Meghökkentő új tudományos adatok

Eddig azt olvastuk, hallottuk mindenütt, hogy a koleszterin felelős az érelmeszesedésért, mert belőle keletkeznek a később elmeszesedő felrakodások (plakkok) az ér falon. Az érelmeszesedés pedig a szív-és ér rendszeri betegségek fő okozója, tehát ezekért is javarészt a koleszterin a hibás.

Ám egy újabb kutatás - derült égből villám csapásként érkezve -- megdönteni látszik az eddigi tanokat.

Nakazaro et al. Cedars-Sinai Heart Institute and Department of Imaging, Cedars-Sinai Medical Center, Los Angeles, CA, USA. Electronic address: Ryo.Nakazato@cshs.org.
Statins use and coronary artery plaque composition: Results from the International Multicenter CONFIRM Registry
Atherosclerosis. 2012 Nov;225(1):148-53. doi: 0.1016/j.atherosclerosis.2012.08.002. Epub 2012 Aug 24.

A Cedars-Sinai Szív centrumban megvizsgálták a koleszterin csökkentő sztatinok plakk-képződést gátló hatását, és a szívinfarktus ill. agy vérzés előfordulási gyakoriságát. 6673 ember közül 2410-nak adtak sztatinokat, a maradék nem kapott belőle. A vizsgáltak közül senkinek nem volt a vizsgálat kezdetén koszorú ér-betegsége. Azt elemezték a rendszeres kontrollok során, hogy a gyógyszert szedőknél van-e és ha igen, mekkora a plakkok mérete. Az eredmény mindenkit nagyon meglepett: a koleszterin csökkentőt szedők csoportjában jelentősen nagyobb volt a koszorúérszűkület rizikója a kontroll csoportéhoz képest: a plakkok száma és mérete, a kálciumlerakódás mértéke egyértelműen több/nagyobb volt a gyógyszert szedők körében, mint a nem szedőknél. Pedig az eddigi tézisek szerint a sztatint szedése a plakképzdősét gátolja, és a koszorú ér-betegségektől véd...

Kinek, minek higgyünk hát?

Eszerint a vérzsírcsökkentőt szedőknél nem hogy mérséklődik az ér szűkület, hanem a szer még fokozza is annak kialakulási esélyét. Vagyis a koleszterin csak egy hibás tézis áldozata lett? Most akkor kinek is higgyünk? Ahogy mondani szokás: egy fecske nem csinál nyarat, és a fenti tanulmányt is sok-sok támadás érte. Ám a rossz hír nem jár egyedül! Mert épp csak nyilvánosságra hozták az előbbi tanulmányt, jött a következő:

Saremi et al.
Corresponding author: Aramesh Saremi, aramesh.saremi@va.gov.

Progression of Vascular Calcification Is Increased With Statin Use in the Veterans Affairs Diabetes Trial (VADT).
Diabetes Care. 2012 Nov;35(11):2390-2392. Epub 2012 Aug 8.

Ez a kutató csoport azt vizsgálta, hogy a 2-es típusú cukor betegek érelmeszesedése hogy halad előre -- ők is elsősorban a koleszterin csökkentő sztatinok meszesedést gátló hatására fokuszáltak. A tanulmány során 197 cukor beteg hasi verő ereit kontrollálták különböző nagyságú gyógyszer adagolás után. Az eredmény ez esetben is igen meghökkentő volt, ugyanis azt találták, hogy a plakk-képződés annál kifejezettebb volt, minél nagyobb adagban szedte a beteg a vérzsírcsökkentő szert. A szív koszorús ereinél ez a különbség még nagyobb volt, tehát minél kevesebb sztatint szedett a beteg, annál kevesebb felrakódást (plakkot) találtak az ér falon. Az is megdöbbentő volt, hogy abban a vizsgált beteg csoportban, ahol a résztvevők eleinte semmi koleszterin csökkentőt nem használtak, majd elkezdték rendszeresen szedni, egyértelműen megnőtt a hasi erekben és a koszorús erekben a meszesedés.

Olaj a tűzre!

A vizsgálatot végző orvosok vég következtetése így szól: minél gyakrabban és minél nagyobb adagban szed a 2-es típusú cukor betegségben szenvedő sztatint (vérzsírcsökkentőt), annál jobban megnő az érelmeszesedés üteme és mértéke nála. Mivel a magas vércukorszint eleve fokozza az érelmeszesedési hajlamot, a sztatinok használata ebben a beteg csoportban olaj a tűzre. Ha még azt is hozzávesszük, hogy a sztatinok 48%-kal fokozzák a cukor betegség kialakulási esélyét, akkor komolyan el kell gondolkodni, hogy ezen ,,mellék hatások" mellett szabad-e egyáltalán szedetni?

Segítenek-e egyáltalán a koleszterin csökkentők?

Az biztos, hogy a sztatinok csökkentik a koleszterin -- így a ,,rossz" koleszterin, az LDL -- szintjét. Ám ha emellett nem csökken, sőt nő az ér fali felrakódás, akkor van-e bárkinek is értelme szednie? Az egyetlen csoport, aki valóban hasznot remélhet tőle, az a familiaris (öröklött) magas koleszterin szinttel küzdők csapata. Náluk a rendkívül magas koleszterin szint a tablettával valóban csökkenthető és az extrém magas szint kiváltotta szövődmény is mérsékelhető. Ám az ilyen betegek száma jóval alacsonyabb annál, ahányan ma a sztatinokat szedik. Vagyis az ér betegség megelőzésében, a szív-és ér rendszeri elhalálozás csökkentésében a teljes népességet tekintve nem várható a koleszterin csökkentőktől csoda.

Q10-vitamint a vér zsír-csökkentők mellé!

Az utóbbi években elég sok írás jelent már meg arról, hogy a vér zsír-csökkentők kellemetlen mellék hatásainak többsége annak köszönhető, hogy radikálisan lecsökkentik a Q10-vitaminszintet is. Emiatt sérülhet a máj, az izmok, a szív és az agy működés is, hiszen főleg itt van nagyobb adagban szükség Q10-re. Egészséges embernek napi 50-100 mg Q10 is elegendő, bár a kor előrehaladtával ennél nagyobb adag válik szükségessé, mivel a szervezet saját Q10-termelő képessége folyamatosan csökken. 65-70 éves korban legalább napi 200 mg bevételére van már szükségünk. Ha valaki tehát vérzsírcsökkentőket kénytelen szedni, akkor okvetlen vegyen be hozzá legalább napi 150-200 mg Q10-et is.

Természetes alternatívák koleszterin csökkentésre

Első és legfontosabb redukálási lehetőség az étkezés. A zsír szegény és friss rost dús ételekből álló étrenden túl ügyelni kell a fehér lisztes és magas fruktóz tartalmú élelmiszerek fogyasztására is. Az ómega-3 zsír savak, a spirulina vagy a hal olaj ill. a krillrák-olaj tartalmú szerek is segíthetnek csökkenteni a diéta mellett a vérzsírszintet. A gombák egyes válfajai (Shiitake, Maitke, Reishi...) is redukálják a koleszterint szintet -- anélkül, hogy a sztatinok mellék hatását váltanák ki. A rendszeres test mozgás is mellékhatásmentes vérzsírcsökkentő. Ezzel szemben a dohányzás és az alkohol fogyasztás kedvezőtlenül hatnak az érelmeszesedésre. Aki pedig ezeknél is hatékonyabb és gyorsabb módon szeretné vérzsírértékeit csökkenteni, annak javaslom, hogy orvosi felügyelet mellett végezzen lé böjtöt. Ennél hatékonyabban semmi sem képes csökkenteni a felhalmozott zsír raktárakat és az ér fali felrakódásokat sem. Rendszeres rövidebb-hosszabb böjttel gyógyszer nélkül is jól karban tartható a vér zsírok szintje, a vér cukor és a vér nyomás is.

Dr. Balaicza Erika

Belgyógyász-természetgyógyász főorvos

www.balaicza.hu
Bejelentkezés: 20/588-28-10

Forrás:
Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Címkék: érelmeszesedésre, vérzsírcsökkentő, kálciumlerakódás, koleszterindogma, előrehaladtával, érelmeszesedési, atherosclerosis, vérzsírértékeit, érelmeszesedése, csökkentésében, vitaminszintet, kialakulásának, érelmeszesedés, vizsgálatokkal, nyilvánosságra, raktározásáért, következtetése, felrakódásokat, vérzsírszintet, kifejezettebb, kontrollálták, vércukorszint, rugalmatlanná, megelőzésében, international, tesztoszteron, calcification, megvizsgálták, szívinfarktus, plakképzdősét, betegségektől, corresponding, hatékonyabban, csökkentőktől, kedvezőtlenül, fogyasztására, koleszterin rossz, sejt membránok, sejtek rugalmatlanná, ideg rostok, zsírok lebontását, zsírban oldódó, felsorolt funkciók, daganatos betegségek, elmúlt évtizedekben, koleszterin dogma, gyógyszer iparban, élelmiszer iparban, tudománynak sikerül, aktuális vizsgálatokkal, koleszterin csökkentők, legnagyobb mennyiségben, Cedars-Sinai Heart Institute, Cedars-Sinai Medical Center, International Multicenter CONFIRM Registry, Cedars-Sinai Szív, Aramesh Saremi, Vascular Calcification Is Increased With Statin Use, Veterans Affairs Diabetes Trial, Diabetes Care, Balaicza Erika,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Környezetvédelem  Föld napja április 22  György napra  Facebookon kaptam  Alvó cica  Facebookon kaptam  Palóc Grand Canyon  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Egyszerűen  Tehetségtelen gyerek nincs.  képre írva  Gábor Dénes gondolata  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Tehetségtelen gyerek nincs.  A világnak égető szüksége van ...  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Paul David Tripp Április 25  Facebookon kaptam  802 esztendeje, 1222. április ...  A legnagyobb hiánycikk manapsá...  Ma a legtöbb civilizált ember ...  A hét szűk esztendő  Emlék  Bizonyos kulturális szint nélk...  Ahogy emelkedik a rezgés...  Facebookon kaptam  A Föld napja  Rögtön puha Mézes Krémes  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Paul David Tripp Április 26  Messziről jött ember  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Aki szeret, annak senki sem id...  A fák lelke  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Bella István: Zsoltár  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Álom  Facebookon kaptam Krisztinától  Emberként automatikusan értéke...  Két tekintet van  Szép Ernő - Virágzó akácfák  Facebookon kaptam  Nehezen engedem  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Beney Zsuzsa - Tavasz  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  A fák lelke  Facebookon kaptam  Emberként automatikusan értéke...  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Tavasz  Muratáj  Kellemes esti időtöltést  Facebookon kaptam Krisztinától  Április 22. a Föld napja,  Jó éjszakát  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  A föld szépségéért  Facebookon kaptam Gizike bar...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 25  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Esti kép  Az idő elsodorja létezésünk  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  A fák lelke  Jó éjszakát  Ahogy emelkedik a rezgés...  Április 22. a Föld napja,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az idő elsodorja létezésünk  Facebookon kaptam  György napra  Alvó cica  Föld napja április 22  Aki szeret, annak senki sem id...  Alakot vált...  Facebookon kaptam  Alakot vált...  Beney Zsuzsa - Álom  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Április 22. a Föld napja,  Tehetségtelen gyerek nincs. 
Bejegyzés Címkék
koleszterin rossz, sejt membránok, sejtek rugalmatlanná, ideg rostok, zsírok lebontását, zsírban oldódó, felsorolt funkciók, daganatos betegségek, elmúlt évtizedekben, koleszterin dogma, gyógyszer iparban, élelmiszer iparban, tudománynak sikerül, aktuális vizsgálatokkal, koleszterin csökkentők, legnagyobb mennyiségben, dogma fenntartása, koleszterin felelős, később elmeszesedő, érelmeszesedés pedig, újabb kutatás, eddigi tanokat, koleszterin csökkentő, vizsgáltak közül, vizsgálat kezdetén, rendszeres kontrollok, gyógyszert szedőknél, plakkok mérete, eredmény mindenkit, koleszterin csökkentőt, koszorúérszűkület rizikója, kontroll csoportéhoz, plakkok száma, kálciumlerakódás mértéke, gyógyszert szedők, eddigi tézisek, sztatint szedése, plakképzdősét gátolja, koszorú ér-betegségektől, vérzsírcsökkentőt szedőknél, koleszterin csak, hibás tézis, fenti tanulmányt, előbbi tanulmányt, kutató csoport, 2-es típusú, tanulmány során, plakk-képződés annál, vérzsírcsökkentő szert, szív koszorús, vizsgált beteg, résztvevők eleinte, hasi erekben, koszorús erekben, vizsgálatot végző, érelmeszesedés üteme, magas vércukorszint, érelmeszesedési hajlamot, sztatinok használata, beteg csoportban, sztatinok 48%-kal, cukor betegség, sztatinok csökkentik, egyetlen csoport, rendkívül magas, tablettával valóban, extrém magas, ilyen betegek, sztatinokat szedik, teljes népességet, koleszterin csökkentőktől, utóbbi években, szervezet saját, zsír szegény, fehér lisztes, ómega-3 zsír, spirulina vagy, krillrák-olaj tartalmú, diéta mellett, gombák egyes, koleszterint szintet, sztatinok mellék, rendszeres test, alkohol fogyasztás, felhalmozott zsír, érelmeszesedésre, vérzsírcsökkentő, kálciumlerakódás, koleszterindogma, előrehaladtával, érelmeszesedési, atherosclerosis, vérzsírértékeit, érelmeszesedése, csökkentésében, vitaminszintet, kialakulásának, érelmeszesedés, vizsgálatokkal, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2819
  • e Hét: 17691
  • e Hónap: 31596
  • e Év: 161303
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.